De salarisadministratie

Een kleine startende ondernemer loopt helaas zijn starterssubsidie mis vanwege een onjuiste bedrijfsadministratie. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is de complete administratie, inclusief de salarisadministratie, op orde te hebben. De belastingvoordelen, startsubsidies en andere financiële voordelen kunnen voor een startende ondernemer enorm veel verschil maken. Het op tijd indienen voor deze voordelen met een juiste administratie moet dus gebeuren om in aanmerking te komen. 


Salarisadministratie

Buiten de gehele bedrijfsadministratie die altijd op orde moet zijn (niet enkel voor eventuele controles van de belastingdienst, maar vooral voor het eigen overzicht ten behoeve van de ondernemer), moet de salarisadministratie, wanneer werknemers in het spel zijn bij de onderneming, altijd op orde zijn. Van A tot Z moeten de gegevens (bruto-netto uurloon e.d.) van de werknemers kloppen. Over het algemeen kunnen voor salarisstrookjes duidelijke en algemeen opgestelde strookjes gebruikt worden, die je als ondernemer kunt aanvragen bij een overheidsinstantie of kunt vinden op het internet (wel even checken op juistheid in dat geval).  Het op orde hebben van de salarisadministratie levert resultaten op: rust in het hoofd van de ondernemer en dus meer tijd voor andere zaken, rust in het hoofd van de werknemer door een juiste salarisstrook en accurate beantwoording op zijn vragen, dat weer resulteert in meer tijd om te werken en daarnaast rust in het hoofd van de Belastingdienst en instanties. En, die rust komt uiteindelijk terug bij de ondernemer en kan, net als de startersvoordelen, andere voordelen opleveren. Naast die rust levert het natuurlijk tijd op: tijd die de ondernemer in kwestie in andere zaken kan stoppen. Denk daarbij aan écht ondernemen, het stimuleren van zijn werkgevers, het opstellen van doelen en het bijhouden van andere boekhouding. Zogezegd kunnen startende ondernemers financiële voordelen ontvangen, maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover: de ondernemer moet kunnen laten zien dat hij óf zijn salarisadministratie (als hij die heeft) uitbesteedt of dat hij die zelf compleet en accuraat kan voltooien. Dan kun je subsidies ontvangen van de overheid.


Uitbesteden of toch niet?

Dan komen we bij de vraag of uitbesteding een optie is en zoja, wat voor optie. Voor het uitbesteden van de salarisadministratie betaalt een ondernemer geld aan het bureau: ongeveer 4.50 tot 7 euro per loonstrookje. Hoe meer werknemers er dus zijn, hoe duurder de uitbesteding zal uitvallen. Maar deze optie is interessant wanneer de uitbesteding meer tijd oplevert dan het zelf uitvoeren van de administratie. Bedenk wel dat er niet voor niks zoveel uitbestedingsbureaus zijn, ze verdienen er goed geld aan en er bestaan tegenwoordig opleiding speciaal gericht op dit soort werk.

Over ons

De wondere wereld van de bedrijfsadministratie

Welkom! Ik ben Sabine. Ik neem jullie mee in de wereld van de bedrijfsadministratie. Saai? Nee zeker niet! Een goede bedrijfsadministratie is essentieel voor een stabiel bedrijf. Vroeger werd de administratie gevoerd in een kasboek. Later volgde er boekhoudpakketten waarin je de administratie kon voeren. Telfouten waren er niet meer, zelf nadenken bleef echter hard nodig. Het pakket deed immers alleen wat jij ingaf. Maar toen, toen kwamen er volledig geautomatiseerde pakketten. Maak een foto van een bon en alles wordt vanzelf gedaan. Of toch niet? Nee ook hierbij zijn heel wat handelingen nodig om de administratie op orde te houden. In mijn blog lees je meer over mijn ervaringen!

Zoeken

Recente artikelen

26 november 2018
Notaris   Wanneer je in Nederland een bindende en rechtsgeldige afspraak wil vastleggen dan gebeurt dit vaak bij een notariskantoor. De notaris z

21 december 2017
Salarisadministratie, een vak op zich Wanneer jouw bedrijft groeit, wordt het steeds tijdrovender om alle administratie bij te houden. Een goede tip i

9 november 2017
Een kleine startende ondernemer loopt helaas zijn starterssubsidie mis vanwege een onjuiste bedrijfsadministratie. Hieruit blijkt maar weer hoe belang