Notaris

Notaris  

Wanneer je in Nederland een bindende en rechtsgeldige afspraak wil vastleggen dan gebeurt dit vaak bij een notariskantoor. De notaris zoals MarkVliet is een persoon die de mensen helpt om tot deze afspraken te komen en vast te leggen.

Notaris

Het werk van een notaris bevindt zich in verschillende werkgebieden. Zo houdt hij zich bezig met de juridische afspraken omtrent persoonlijke of familiaire situatie, de koop en verkoop van vastgoed en zaken rondom de onderneming. De notaris hoort onafhankelijk te zijn zodat hij voor beide clienten een onafhankelijke afspraak kan maken. Hij zal dus beide partijen gezamenlijk moeten betrekken en van beiden hun belangen moeten behartigen. Het is de bedoeling dat deze afspraken in een akte komen. Deze akte heet een notariële akte. Wanneer er twijfels ontstaan over de afspraken die gemaakt zijn kunnen beide partijen beroep maken op de notariële akte.

Persoonlijk of familiaire situatie

Binnen de persoonlijke of familiaire situatie houdt het notariskantoor zich bezig met verschillende zaken. Hij stelt een testament op, het officiële formulier waar in staat wie of wat krijgt van de erfenis wanneer de persoon overlijdt die het testament heeft laten opmaken bij de notaris. Ook houdt hij zich bezig met het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dit zijn de voorwaarden die opgemaakt worden wanneer twee personen gaan trouwen. Eerder was het vaak standaard dat personen zich lieten huwen in gemeenschap van goederen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor de huwelijks voorwaarden zodat zij hun eigen spullen houden op het moment dat er een scheiding plaatsvindt.

Koop of verkoop van vastgoed

Wanneer er een huis gekocht wordt, moet dit geregeld worden via een notariskantoor. Hij of zij begeleidt zowel de koper als de verkoper van het huis. Hierin staan dus ook de gezamenlijke afspraken zodat hij nooit onduidelijkheden over kunnen ontstaan. Ook begeleid het kantoor bij de executieverkoop van panden.

Zaken wat betreft een onderneming

Het laatste gebied waar hij zich mee bezig houdt zijn de zaken rondom een onderneming. In de akte legt hij afspraken vast omtrent verschillende dingen die te maken hebben met de onderneming. Zo helpt hij bij het vaststellen van de rechtsvorm bijvoorbeeld: een BV, een maatschap of een coöperatie. Daarnaast helpt hij bijvoorbeeld bij het overzetten van bedrijven, veranderingen in het bedrijf en in de statuten van het bedrijf.

Tot slot

Een notariskantoor is dus een kantoor waarin wettelijke afspraken vastgelegd worden in verschillende gebieden zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan. De notaris is onafhankelijk en stelt beide partijen dus gelijk wat betreft de afspraken.

Over ons

De wondere wereld van de bedrijfsadministratie

Welkom! Ik ben Sabine. Ik neem jullie mee in de wereld van de bedrijfsadministratie. Saai? Nee zeker niet! Een goede bedrijfsadministratie is essentieel voor een stabiel bedrijf. Vroeger werd de administratie gevoerd in een kasboek. Later volgde er boekhoudpakketten waarin je de administratie kon voeren. Telfouten waren er niet meer, zelf nadenken bleef echter hard nodig. Het pakket deed immers alleen wat jij ingaf. Maar toen, toen kwamen er volledig geautomatiseerde pakketten. Maak een foto van een bon en alles wordt vanzelf gedaan. Of toch niet? Nee ook hierbij zijn heel wat handelingen nodig om de administratie op orde te houden. In mijn blog lees je meer over mijn ervaringen!

Zoeken

Recente artikelen

26 november 2018
Notaris   Wanneer je in Nederland een bindende en rechtsgeldige afspraak wil vastleggen dan gebeurt dit vaak bij een notariskantoor. De notaris z

21 december 2017
Salarisadministratie, een vak op zich Wanneer jouw bedrijft groeit, wordt het steeds tijdrovender om alle administratie bij te houden. Een goede tip i

9 november 2017
Een kleine startende ondernemer loopt helaas zijn starterssubsidie mis vanwege een onjuiste bedrijfsadministratie. Hieruit blijkt maar weer hoe belang